Razlike između tipova perika

Perike od prirodne ili veštačke dlake – koju odabrati?

Ključna razlika između perika od sintetičke kose i perika od prirodne kose je poreklo vlasi od koje je perika izrađena. Jedna od većih zabluda koje se odnose na sintetičke i prirodne perike vezana je za njihov kvalitet. Ukoliko želite da saznate sve detalje, prednosti i mane, za obe vrste perika, pročitajte naš vodič koji će vam pomoći da se odlučite i odaberete pravi model za vas.

Perike od prirodne dlake su napravljene od prave kose, koja može biti različitog porekla, tako da je njihova prednost mogućnost stilizovanja i farbanja, dok perike od sintetičke dlake ili preciznije perike od sintetičkog vlakna ne mogu da se stilizuju i nije moguće njihovo farbanje.

Najčešći izbor početnika je perika od prirodne dlake, zbog uverenja da takva perika deluje daleko realističnije od perike od sintetičke dlake. Da li je to zaista tako?

Sa druge strane, sa razvojem tehnologije i inovacija u proizvodnji perika od sintetičkog vlakna, utisak koje ove perike ostavljaju može biti potpuno realističan, kao da se radi o pravoj kosi. Jednostavno održavanje i pristupačnije cene čine ih sve popularnijim izborom iskusnijih korisnika perika.

Praktičnost korišćenja perika od prirodne i sintetičke dlake, tj sintetičkog vlakna

Perike od sintetičkog vlakna su vrlo popularne i rasprostranjene. Često se u našem jeziku one nazivaju veštačke perike ili sintetičke perike. Mi koristimo izraz perike od sintetičkog vlakna. Danas su sintetička vlakna za kosu toliko dobrog kvaliteta da se teško mogu razlikovati od prave kose. Sintetičke perike ili perike od sintetičkog vlakna su dostupne u mnogim autentičnim bojama. Memorijski efekat sintetičkog vlakna obezbeđuje da kosa zadrži svoj prvobitni oblik nakon pranja. Međutim, uprkos svoj optičkoj sličnosti, sintetička kosa nema ista svojstva kao ljudska kosa. Na primer, osetljiva je na toplotu i zato se ne može oblikovati fenom, uvijačima ili peglom za kosu. Perika od sintetičkog vlakna ima drugačije potrebe za pranjem od prave. Zbog toga mi nudimo asortiman proizvoda posebno formulisan za sintetičku kosu, odnosno održavanje perika.

Šamponi za prirodnu kosu su obogaćeni proteinima i raznim dodacima koja hrane prirodnu dlaku. Struktura sintetičkih vlasi je potpuno različita, tako da je šamponi za prirodnu dlaku mogu oštetiti. Iz tog razloga proizvodi za uobičajenu negu prirodne kose nisu pogodni za sintetičke vlasi.

Unutrašnjost perika (montur ili podkapa) od sintetičkog vlakna koje su namenje osobama koje imaju problem sa nedostatkom kose, izrađena je od kvalitetnih materijala pa je mogućnost iritacije kože glave svedena na minimum. Podkape izrađene sistemom šivenja trese na rastegljivom materijalu, omogućavaju koži glave da diše.

U zavisnosti od modela perika, razdeljak na perici i predeo oko čela može biti izrađen na tkanini, takozvanom lejsu (lace na engleskom jeziku znači čipka) što stvara efekat rasta dlake iz kože glave.

Svaka perika poseduje regulator veličine sa unutrašnje strane koji omogućava da se lako prilagodi veličina i za samo nekoliko sekundi podesićete je da odgovara vašim potrebama! Naše perike su verodostojne, diskretne i pouzdane! Jednostavne su i lake za održavanje. Nakon pranja zadržavaju svoj oblik.

Perike od prirodne kose prave se od ljudske dlake sa različitih podneblja!. Ljudska kosa poreklom iz Evrope je najtraženija i najkvalitetnija dlaka za izradu perika. Pigmentacija dlake je pogodna za korekciju boje, lako se oblikuje i najprijatnija je na glavi. Jedan od najvažnijih momenata kod odabira perika od ljudske kose je cena. Njihova cena zavisi od podneblja odakle je kosa.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja

Ukoliko je vaš budžet ograničen, perika od sintetičke dlake je apsolutno najbolje rešenje, zahvaljujući usavršenim tehnikama koje čine kvalitet dlake praktično istim kao perike od prirodne kose. Cene perika od prirodne kose su poprilično visoke, a takve cene često i nisu opravdane.

Ukoliko novac ne predstavlja problem, a želite da menjate stil frizure i boju kose, perika od prirodne kose je može biti vaš izbor. Ipak treba da imate na umu da su takve perike podložne uticajima iz spoljašnje sredine, kao i da je svakodnevna nega ovakve vrste perika od izuzetnog značaja. Takođe, morate potražiti frizera koji će umeti pravilno da postupa sa ovakvim tipom perike. Ovakva vrsta perika se mora održavati na poseban način, poput pranja kose i feniranja, identičnom kao i kosa na glavi.

Ukoliko ste pronašli svoj model u željenoj boji i želite modernu frizuru uz jednostavno održavanje, onda je perika od sintetičke dlake bolji izbor za vas. Zahvaljujući nižoj ceni, možete sebi priuštiti više različitih modela, ili da u svoju kolekciju dodate i neki umetak ili tupe, za dane kada poželite drugačiji izgled. Perike od sintetičke dlake zahtevaju posebna sredstva za negu sintetičkih vlasi koja obezbeđuju njihovu postojanost. Njihovo održavanje je dosta jednostavnije i brže, u odnosu na perike od prirodne kose.

Bilo da vam je perika potrebna zbog privremenog gubitka kose ili usled ozbiljnijih zdravstvenih problema, sintetičke perike štede energiju, novac i bolji su izbor za osobe koje žele praktičnija rešenja.