Češljanje perike od sintetičke vlasi je važan korak u održavanju, koji će omogućiti da ona duže traje i bolje izgleda. Zbog toga je izbor češlja za perike podjednako važan kao i izbor adekvatnog šampona i balzama.

Osim pre i prilikom pranja perike, perike bi trebalo češljati redovno, kako bismo izbegli mršenje i kako bi izgledala uredno. S obzirom na nedostatak prirodnih ulja koja prirodna kosa ima, perike imaju veći rizik od mršenja i stvaranja čvorova. Za češljanje perike možemo koristiti 2 vrste alata:

– češalj za širokim zupcima
– četku sa zaobljenim vrhovima

Šta ćete koristiti zavisi i od potreba, i od tipa perike koju koristite. Naš savet je da je dobro imati i jedno i drugo, jer mogu imati različite namene.

Češalj je bolja opcija za nežno raspetljavanje vlasi, sa manjim rizikom od oštećenja ukoliko imate manje iskustva sa perikama.

Češalj sa širokim zupcima će biti najnežniji prema vlasi i tako smanjiti mogućnost oštećenja. Osim širokih zubaca, važno je i birati češljeve sa što zaobljenijim vrhovima.

Da li je potrebno koristiti specijalizovane češljeve za perike i ekstenzije?

Ukoliko ne želite da rizikujete, uvek možete odabrati češalj ili četku koji su namenski napravljeni za češljanje i stilizovane kose od sintetičke vlasi. Ipak, to nije neophodno, ukoliko se držite gore navedenih preporuka: široki zupci, zaobljeni vrhovi, i pre svega što nežnije češljanje.

Kako pravilno očešljati periku od sintetičke vlasi?

Kao što je već napomenuto, izbor četke ili češlja neće mnogo pomoći ukoliko ne češljate i ne perete periku na ispravan način.

Predlažemo da se držite sledećih koraka prilikom korišćenja četke ili češlja:

– Stavite periku na odgovarajuće postolje (najbolje stalak za periku)

– Podelite vlasi u nekoliko sekcija i češljajte deo po deo (ovo je posebno važno za duge perike)

– Izuzetno pažljivo češljajte pramen po pramen.

*Napomena: kovrdžave perike su najosetljivije, tako da je preporuka za njihovo češljanje ili češalj sa širokim zupcima, ili oblikovanje prstima.